Ciorba de miel din Ardeal nu se acrește cu borș, ci cu oțet, se drege întotdeauna cu smântână și gălbenuș de ou, deoarece ardelenii iubesc mâncărurile bogate. Iar pentru a contrabalansa gustul puternic, pentru aromă se folosește tarhonul.
Tarhonul nu doar că este foarte aromat și atenuează mirosul cărnii de miel, dar este și bogat în substanțe nutritive, în special vitaminele B1 și C, este și eficient în afecțiuni precum tulburări de digestie, anorexie, diabet zaharat, bronșite, reumatism, balonare și afecțiuni renale.
Iată cum poți pregăti deliciosul preparat, după rețeta din cartea „Bucatele noastre“, scrisă de renumitul bucătar.
Ai nevoie de următoarele ingrediente: 500 g piept și gât de miel sau un cap de miel, o ceapă mare, un morcov mare, o țelină rădăcină mică, o legătură de ceapă verde, o lingură pătrunjel tocat, o lingură tarhon tocat, o lingură orez, 2 linguri oțet din vin alb, 2 gălbenușuri, nn pahar mare cu smântână (200-250 g), o linguriță de sare
5-6 boabe de piper negru.
Astfel, taie carnea de miel în bucăți potrivite și o opăriți câteva minute în apă clocotită, după care o scoți și o pui la fiert în apă rece, împreună cu piperul și puțină sare, apoi îndepărtezi cu o paletă spuma formată la suprafață ori de câte ori este nevoie.
Adăugă orezul spălat și legumele tăiate mărunt și continui fierberea încă 10 minute.
Adăugă tarhonul și potrivește gustul de sare, apoi continuă fierberea încă 10 minute.
Bate gălbenușurile cu smântâna, într-un bol. Ia un polonic cu supă, îl torni peste amestec și omogenizezi rapid.
Toarnă ouăle cu smântâna în oală, omogenizează și stinge focul. Adăugă oțetul și pune pătrunjelul tocat.
Lăsă câteva minute oala acoperită ca să se întrepătrundă aromele, apoi serviți ciorba cu ardei iute.